417 Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μ.Τ.Σ

Τηλεφωνικό Ραντεβού:
2107227523

Τηλεφωνικό Κέντρο:
2107288001

Καρδιολογική

(Παλαιά  Πτέρυγα, 3ος όροφος)

Δύναμη Κλινικής: 22  Κλίνες

 

Η Καρδιολογική  Κλινική του ΝΙΜΤΣ, καλύπτει διαγνωστικά και θεραπευτικά όλο το φάσμα των καρδιακών παθήσεων.

Αποτελεί μια από τις μεγάλες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας μας, τόσο σε αριθμό κλινών, όσο και σε αριθμό επεμβατικών πράξεων που διενεργούνται ετησίως.

Εξυπηρετεί ασθενείς μετόχους και μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.), καθώς και ασθενείς όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Καλύπτει όλες τις πιθανές ιατρικές πράξεις που ενδεχόμενα απαιτηθούν ανά περιστατικό, διάγνωση, αγωγή, επέμβαση, νοσηλεία, μετεγχειρητική υποστήριξη, με κορυφαία επιστημονικά στελέχη και ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχει ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη φροντίδα σε κάθε περιστατικό, και άμεση βοήθεια σε επείγουσες περιπτώσεις.

 

Βασική αποστολή του τμήματος, η ουσιαστική συμβολή στην θεραπεία του πιο ζωτικού οργάνου του ανθρώπινου οργανισμού, της καρδιάς και των λειτουργιών της.

Καλύπτει όλες τις ανάγκες του νοσοκομείου, δηλαδή παρακολούθηση εξωτερικών ασθενών, νοσηλεία ασθενών με νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος  και διενεργεί όλες τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβατικές πράξεις. Καλύπτει επίσης τις ανάγκες των επειγόντων περιστατικών στις καθημερινές γενικές εφημερίες του νοσοκομείου μας.

 

Η Κλινική βρίσκεται στον 3ο όροφο της Παλαιάς Πτέρυγας του ΝΙΜΤΣ και διαθέτει μονόκλινα και  δίκλινα   δωμάτια με δυνατότητα τηλεμετρίας, παρέχοντας εξαιρετικές συνθήκες νοσηλείας στους ασθενείς. Επιπλέον, σε ειδικές περιπτώσεις οι ασθενείς δύνανται να νοσηλεύονται στα μονόκλινα δωμάτια του 4ου ορόφου της Παλαιάς Πτέρυγας, κατόπιν συνεννόησης με την διοίκηση του ΝΙΜΤΣ.

 

Η κλινική στελεχώνεται από  τρείς  Στρατιωτικούς Ιατρούς (τον Δντή και δύο Γενικούς Αρχιάτρους) και τρεις ιατρούς του ΕΣΥ (1  Δντή,  2  Επιμελητές  Α’).

Επιπλέον, στην Καρδιολογική  Κλινική εκπαιδεύονται δέκα (10) ειδικευόμενοι ιατροί.

 

Συνολικά στα πλαίσια της Καρδιολογικής Κλινικής  λειτουργούν:

 

Αιμοδυναμικό εργαστήριο με δύο αίθουσες και δύο αγγειογραφικά μηχανήματα, που στελεχώνεται από εξειδικευμένους ιατρούς και στο οποίο πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός διαγνωστικών και θεραπευτικών επεμβάσεων. Συγκεκριμένα, διενεργούνται στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές (εμφύτευση ενδοστεφανιαίων προθέσεων (stents), αντιμετώπιση χρόνιων ολικών αποφράξεων, εφαρμογή νεώτερων τεχνικών IVUS, FFR, DFR, Rotablator), αρρυθμιολογικές μελέτες, εμφύτευση βηματοδοτών και άλλων συσκευών, ablation και άλλες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές. Ο αριθμός  και η ποιότητα των επεμβατικών πράξεων καθιστούν το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου μας πρωτοπόρο στον Ελληνικό χώρο. Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται τόσο σε επείγοντα περιστατικά με πρωτογενείς επεμβάσεις όσο και σε τακτικά περιστατικά.

 

Εργαστήριο υπερήχων  που είναι πιστοποιημένο πανευρωπαϊκά και πραγματοποιεί το σύνολο των διαγνωστικών μεθόδων και τεχνικών που είναι αναγκαίες στην σύγχρονη Καρδιολογία: διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς, διοισοφάγειο υπερηχογράφημα, stress echo, αντίθεσης, κ.λπ. Κατατάσσεται μεταξύ των πρωτοπόρων στον Ελληνικό χώρο με συνεχώς αυξανόμενο τον όγκο των μελετών που διεκπεραιώνονται.

 

Εξωτερικά  Ιατρεία καθημερινά που καλύπτουν όλο το φάσμα της Καρδιολογίας  όπως Στεφανιαία νόσο, Αρτηριακή υπέρταση, Καρδιακή ανεπάρκεια, Μυοκαρδιοπάθειες, Συγγενείς  Καρδιοπάθειες, Αθλητική Καρδιολογία, Δυσλιπιδαιμία, Αρρυθμιολογία, Έλεγχος βηματοδοτών και άλλων συσκευών.

 

Δοκιμασία κόπωσης που λειτουργεί καθημερινά  για νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς.

 

Τοποθέτηση holter ρυθμού μετά από σύσταση των Καρδιολόγων του τμήματος για επιλεγμένα περιστατικά εξωτερικών ασθενών και για ασθενείς που νοσηλεύονται.

 

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (σύνολο 9 λειτουργικά κρεβάτια)  στην οποία νοσηλεύονται οξέα στεφανιαία σύνδρομα ή εξαιρετικής βαρύτητας καρδιολογικοί ασθενείς.

 

Στην Καρδιολογική Κλινική  υφίσταται πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης ειδικευόμενων με εξειδικευμένες παρουσιάσεις περιστατικών και θεμάτων, με συζητήσεις πρωτοκόλλων, με συνεχή την υπευθυνότητα και παρουσία των ειδικευμένων, με συνεχή ενημέρωση της διατιθέμενης διεθνούς βιβλιογραφίας και άλλες ακολουθούμενες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις ενώ παράλληλα αποτελεί επιλεγμένο τμήμα εξειδίκευσης ειδικών καρδιολόγων σε ειδικά αντικείμενα της καρδιολογίας που το επιλέγουν για την εξειδίκευση τους από άλλα Καρδιολογικά Τμήματα. Παράγεται πλούσιο επιστημονικό έργο με συμμετοχή  σε διεθνή πρωτόκολλα,  μελέτες και παρουσιάσεις σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια ενώ ενθαρρύνεται ιδιαίτερα η διεξαγωγή διατριβών από τους ειδικευόμενους και η ενεργή συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα και μελέτες και άλλων Καρδιολογικών τμημάτων άλλων Νοσοκομείων.

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα:

 

Ενδοκλινική εκπαίδευση: – Βιβλιογραφική ενημέρωση – Επείγουσα θεραπευτική – Ανάπτυξη τρεχόντων θεμάτων – Διαφοροδιάγνωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ασθενών

Εκπαιδευτικά μαθήματα: Διαλέξεις και Βιβλιογραφική ενημέρωση κάθε Τετάρτη (13.00-14.00 π.μ.) στο γραφείο Ιατρών της Κλινικής.

Συμμετοχή στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Καρδιολογικής  Εταιρείας.

Χορήγηση Ειδικότητας: Πλήρης ειδικότητα Καρδιολογίας.

Κλινική άσκηση: Κάθε χρόνο η κλινική εκπαιδεύει φοιτητές της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια της κλινικής τους άσκησης.

 

Στελέχωση:

 

Στρατιωτικοί   Ιατροί

Καλπάκος  Διονύσιος, Συντονιστής Διευθυντής,

Γενικός Αρχίατρος, Επεμβατικός Καρδιολόγος-Αρρυθμιολόγος

 

Κουτουλάκης Εμμανουήλ, Γενικός Αρχίατρος, Επεμβατικός Καρδιολόγος

 

Τσέλιος  Ανδρέας, Γενικός Αρχίατρος, Επεμβατικός Καρδιολόγος

 

Ιατροί ΕΣΥ

Σπυρόπουλος  Γεώργιος,  Δντής ΕΣΥ, Καρδιολόγος

Λιονάκης Νικόλαος, Επιμελητής Α’, Επεμβατικός Καρδιολόγος

Μπούρας  Γεώργιος, Επιμελητής Α’, Επεμβατικός Καρδιολόγος

 

Η επικοινωνία και ενημέρωση πραγματοποιείται στις ακόλουθες διευθύνσεις :

email : cardiologiki-nimts@army.gr

Τηλ. Κλινικής : 2107288659