417 Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μ.Τ.Σ

Τηλεφωνικό Ραντεβού:
2107227523

Τηλεφωνικό Κέντρο:
2107288001

Γαστρεντερολογική

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

(Νέα Πτέρυγα, 3ος όροφος)

Δύναμη Κλινικής: 16 Κλίνες

 

Η Γαστρεντερολογική Κλινική του ΝΙΜΤΣ, είναι μια από τις μεγαλύτερες Γαστρ/κές Κλινικές της χώρας μας, τόσο σε αριθμό κλινών, όσο και σε αριθμό ενδοσκοπικών πράξεων που διενεργούνται ετησίως. Εξυπηρετεί ασθενείς μετόχους και μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.), καθώς και ασθενείς όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Καλύπτει όλες τις ανάγκες του νοσοκομείου, δηλαδή παρακολούθηση εξωτερικών ασθενών, νοσηλεία ασθενών με νοσήματα του πεπτικού συστήματος και διενεργεί όλες τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδοσκοπικές πράξεις. Καλύπτει επίσης τις ανάγκες των επειγόντων περιστατικών στις καθημερινές γενικές εφημερίες του νοσοκομείου μας.

Η Κλινική βρίσκεται στον 3ο όροφο της Νέας Πτέρυγας του ΝΙΜΤΣ και διαθέτει δίκλινα, τρίκλινα και πεντάκλινα δωμάτια, όλα με δική τους τουαλέτα, παρέχοντας εξαιρετικές συνθήκες νοσηλείας στους ασθενείς. Επιπλέον, σε ειδικές περιπτώσεις οι ασθενείς δύνανται να νοσηλεύονται στα μονόκλινα δωμάτια του 4ου ορόφου της Παλαιάς Πτέρυγας, κατόπιν συνεννόησης με την διοίκηση του ΝΙΜΤΣ.

Η κλινική στελεχώνεται από τέσσερις ιατρούς του ΕΣΥ (τρεις Δντές, έναν Επιμελητή Α’). Επιπλέον, στην Γαστρεντερολογική Κλινική εκπαιδεύονται πέντε (5) ειδικευόμενοι ιατροί.

Διαθέτει υπερσύγχρονη Μονάδα Ενδοσκοπήσεων η οποία βρίσκεται στον 1ο όροφο της Νέας Πτέρυγας. Αυτή αποτελείται από δύο σύγχρονες ενδοσκοπικές αίθουσες, για την διενέργεια διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και μία νέα υποδειγματική αίθουσα θεραπευτικής ενδοσκόπησης (δωρεά του τέως ιατρού της κλινικής μας κου Π. Γαβριήλ), με αυτόνομο ακτινοσκοπικό μηχάνημα (c-ARM) για την διενέργεια παλίνδρομης χολαγγειοπαγκρεατογραφίας (ERCP: χοληφόρα – πάγκρεας), διαστολών πεπτικού σωλήνα και τοποθέτηση ενδοπροθέσεων (stents) και άλλων επεμβατικών πράξεων. Όλες οι αίθουσες διαθέτουν ενδοσκόπια υψηλής ευκρίνειας και είναι εφοδιασμένες με κεντρική παροχή CO2 για καλύτερη ανοχή στην ενδοσκόπηση. Επιπλέον, σε αίθουσα των χειρουργείων του ΝΙΜΤΣ διενεργείται η εντεροσκόπηση με την μέθοδο του διπλού μπαλονιού (double balloon εντεροσκόπηση) για τη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του λεπτού εντέρου και η ενδοσκοπική υποβλεννογόνια διατομή (ESD), για την ενδοσκοπική εκτομή όγκων του ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού συστήματος.

Καθημερινά λειτουργεί τακτικό Γαστρεντερολογικό Εξωτερικό Ιατρείο, κάθε Τρίτη Ηπατολογικό Ιατρείο (υπεύθυνος κος Π.Τσιμπούρης) και κάθε Τετάρτη, Ιατρείο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Παθήσεων (ελκώδους κολίτιδος, νόσου Crohn, κοιλιοκάκης) (υπεύθυνος κος Χ.Καλαντζής) και Ιατρείο Κληρονομικών Συνδρομών Ποπυποδίασης (υπέυθυνος κος Ι.Στασινός).

Η Γαστρεντερολογική κλινική του ΝΙΜΤΣ είναι το πρώτο κέντρο στην Ελλάδα που από το 1989 εφαρμόστηκε η μέθοδος του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος (radial EUS) για την διάγνωση και σταδιοποίηση καλοήθων και κακοήθων νεοπλασιών του πεπτικού συστήματος ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η προμήθεια συστήματος γραμμικής απεικόνισης (linear EUS) για ακριβέστερη σταδιοποίηση και άλλες ειδικές επεμβατικές πράξεις. Επίσης αποτελεί κέντρο αναφοράς παθήσεων του λεπτού εντέρου, αφού αποτέλεσε την πρώτη Γαστρ/κή Κλινική που απέκτησε την ενδοσκοπική κάψουλα του λεπτού εντέρου (2002) και είναι η μόνη κλινική σήμερα, η οποία διαθέτει τη δυνατότητα όχι μόνο της διάγνωσης, αλλά και της ενδοσκοπικής αντιμετώπισης των παθήσεων του λεπτού εντέρου με την διενέργεια double-balloon εντεροσκόπησης.Επίσης, ήταν η πρώτη κλινική στην Ελλάδα (2009) στην οποία πραγματοποιήθηκε εκτομή όγκων πεπτικού με τη μέθοδο της ενδοσκοπικής υποβλεννογόνιας διατομής (ESD), μέθοδος που εξακολουθεί να εφαρμόζεται συστηματικά σε ενδεδειγμένα περιστατικά. Στο Τμήμα διενεργείται αντιμετώπιση πολυπόδων καθώς και πρωίμων νεοπλασμάτων, όσο ανωτέρου όσο και κατωτέρου πεπτικού με την εφαρμογή όλων των προηγμένων τεχνικών θεραπευτικής ενδοσκόπησης, όπως είναι η ενδοσκοπική βλεννογόνια εκτομή (EMR) και ενδοσκοπικής υποβλεννογόνια διατομή (ESD).

 

Δραστηριότητα Ενδοσκοπικού Τμήματος:

Διαγνωστικές ενδοσκοπήσεις ανωτέρου-κατωτέρου πεπτικού συστήματος (γαστροσκοπήσεις – κολονοσκοπήσεις – ορθοσιγμοειδοσκοπήσεις).

Επεμβατικές (θεραπευτικές) ενδοσκοπήσεις ανωτέρου – κατωτέρου πεπτικού συστήματος: Πολυπεκτομή γαστρεντερικού σωλήνα. – EMR (ενδοσκοπική βλεννογόνια εκτομή) – ESD (Ενδοσκοπική υποβλεννογόνια διατομή). Αιμόσταση αιμορραγούντων ελκών ή άλλων αιμορραγουσών βλαβών – Υποβλεννογόνια έγχυση ουσιών – Θερμοπηξία με Αrgon Plasma Coagulation (APC) – Αιμοστατικά μεταλλικά ράμματα (clips) – Αιμοστατική πούδρα Ενδοσκοπική αιμόσταση κιρσών οισοφάγου: – Σκληροθεραπεία με έγχυση σκληρυντικών ουσιών – Τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων (banding)

Διαστολή καλοήθων / κακοήθων πεπτικών στενώσεων και τοποθέτηση ενδοπροσθέσεων (stents).

Διαγνωστική και επεμβατική ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειο- παγκρεατογραφία (ERCP): Σφιγκτηροτομή φύματος Vater Ενδοσκοπική αφαίρεση χολολίθων από τα χοληφόρα Διαστολή χοληφόρων Τοποθέτηση πλαστικών και μεταλλικών ενδοπροθέσεων (stents) Φυματεκτομή

Ενδοσκοπική γαστροστομία (PEG).

Διαγνωστική (radial) ενδοσκοπική υπερηχοτομογραφία (EUS) ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού – χοληφόρων – παγκρέατος.

Ενδοσκοπική ασύρματη κάψουλα λεπτού εντέρου.

Ενδοσκόπηση Λεπτού Εντέρου (μέθοδος double-balloon εντεροσκόπηση).

Πεχαμετρία – Εμπέδηση (ph – impedance monitoring): διερεύνηση συμπτωμάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, επί συγκεκριμένων ενδείξεων.

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα:

Ενδοκλινική εκπαίδευση: – Βιβλιογραφική ενημέρωση – Επείγουσα θεραπευτική – Ανάπτυξη τρεχόντων θεμάτων – Διαφοροδιάγνωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ασθενών

Εκπαιδευτικά μαθήματα: Διαλέξεις και Βιβλιογραφική ενημέρωση κάθε Τετάρτη (15.00-16.00 π.μ.) στο γραφείο Ιατρών της Κλινικής.

Συμμετοχή στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.

 

Χορήγηση Ειδικότητας: Πλήρης ειδικότητα Γαστρεντερολογίας.

 

Κλινική άσκηση: Κάθε χρόνο η κλινική εκπαιδεύει φοιτητές της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια της κλινικής τους άσκησης.

 

Στελέχωση

Ιατροί ΕΣΥ

Δρ. Περικλής Αποστολόπουλος, Συντονιστής Διευθυντής

Δρ. Παναγιώτης Τσιμπούρης, Διευθυντής

Δρ. Χρυσόστομος Καλαντζής, Διευθυντής

Στασινός Ιωάννης, Επιμελητής Α’MRCP(UK)